Healthy Food

If you don’t take care of your body, where are you going to live?


Czerwiec 10, 2018

Mity i rzeczywistość prawidłowego odżywiania

Zdrowe odżywiania jest zazwyczaj nudne, monotonne i bez smaku. Czy to naprawdę tak? Oczywiście, że nie! Zdrowa dieta nie zapewnia odrzucenia wszystkich pysznych potraw i potraw. Wystarczy trochę dostosować swoje menu, ponieważ prawidłowe odżywianie nie jest dietą o ścisłych ograniczeniach, ale sposobem na życie. Dlatego warto rozważyć bardziej szczegółowo taką dietę i pozbyć się wiary w popularne mity.

  • Nie możesz jeść po 18. Najbardziej typowe nieporozumienie tych, którzy chcą schudnąć. W rzeczywistości ta teza jest tylko częściowo poprawna. Jeśli jesteś skowronkiem i zwykłeś spokojnie zasypiać w łóżku o dziesiątej wieczorem, to ostatni posiłek powinien mieć miejsce w wieku sześciu lat, aw innych przypadkach po prostu zwróć uwagę na swoje biorytmy: najważniejsze jest to nie później niż 3-4 godziny przed snem. Pamiętaj też, że zbyt długie przerwy między posiłkami powodują spowolnienie metabolizmu.
  • Aby schudnąć, musisz dużo pić.Wśród osób, które tracą na wadze, istnieje opinia, że prawidłowe odżywianie i tłuszcze są niezgodne. W rzeczywistości ludzkie ciało potrzebuje właściwych tłuszczów, kluczowe słowo jest „właściwe”. Występują w rybach, orzechach, awokado, oliwie z oliwek. Tam są przydatne omega-3
    i omega-6, poprawiając pracę układu sercowo-naczyniowego, wzmacniając układ odpornościowy, pomagając obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu we krwi.
  • Aby schudnąć, musisz liczyć kalorie. Mocne dowody potwierdzające, że każdego dnia trzeba pić 2 litry wody, nie istnieją. Woda pomaga usuwać toksyny i toksyny z organizmu, ale nie nadmiar kilogramów. Z pewnością w obfitym napoju ma swoje zalety: zmniejsza apetyt i neutralizuje toksyczne substancje w organizmie. To prawda, że woda gazowana nie pasuje do diety właściwego odżywiania, zawiera dużo soli, która opóźnia wodę w organizmie i zapobiega utracie wagi.
  • Tłuszcze psują sylwetkę. Dążąc do zdrowej diety, wielu zaczyna intensywnie liczyć kalorie: na przykład, po śniadaniu z soczystym burgerem i ziemniakami, odmawiają sobie obiadu i kolacji, aby nie przekroczyć granic pożądanego 1200 kcal. Jednak niewiele osób myśli o tym, jak oblicza się kalorie. W rzeczywistości numery wskazane na opakowaniu towarów są bardzo odległe od ilości energii, jaką ciało otrzyma po opanowaniu tego produktu. Najczęściej producent przyjmuje recepturę produktu, oblicza ilość składników odżywczych, a następnie podsumowuje zawartość kalorii, zaczynając od podstawowej instalacji. Okazuje się, że liczenie kalorii jest konwencją. Zwróć uwagę na stosunek białek, tłuszczów i węglowodanów: aby odpowiednio jeść wystarczająco dużo, aby oszacować rozsądny stosunek składników odżywczych.
  • Gluten jest zły! Półki supermarketów pełne są paczek z wymownym oznaczeniem „bez glutenu”. Ale czy gluten jest tak straszny, jak jest namalowany? Wszystkie obawy dotyczące glutenu są spowodowane niedawno odkrytą chorobą – celiakią. Choroba ta charakteryzuje się nietolerancją białek glutenu i glutenu. Po prostu, z produktów wytworzonych z pszenicy, żyta i jęczmienia, będzie pojawiać negatywne objawy w postaci niskiej wagi, niskie białka we krwi, niedokrwistość i opuchniętą brzucha. Według statystyk, 1% światowej populacji ma predyspozycje do celiakii, co jest całkiem spore. Jednak tylko lekarz może zdiagnozować tę chorobę po testach. Jeśli diagnoza zostanie potwierdzona, to naprawdę należy wykluczyć z diety chleba, jak i przemysłowych, gdzie umieścić mąkę lub gluten produktów ubocznych: To kiełbasa, a niektóre wypieki. Jeśli jesteś zdrowy człowiek, jedyną rzeczą, która daje diety bezglutenowej. – obniżenie jakości życia, a nawet zagrożenie dla zdrowia.Unverträglichkeit

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *